Kuo ypatingos D’Arsonval procedūros?

D’Arsonvalio aparatą 1892 m. sukūrė fizikas ir gydytojas Jacques Arsène d’Arsonvalis. Jis išrado aukšto dažnio srovių aparatą gydymui elektros iškrova. Nuo to laiko aparatas ir vadinamas jo vardu ir yra plačiai naudojamas medicinoje ir kosmetologijoje.

Pagrindiniu gydomuoju ir biologiniu faktoriumi šioje procedūroje laikomas aukšto dažnio elektros srovės sukeltas kibirkščiavimas, kuris pagal intensyvumą gali būti visiškai nejuntamas ir nesukelti jokių subjektyvių pojūčių iki kibirkščiavimo, kuris audinius veikia prideginamai.

Svarbus faktorius – kraujotakos suaktyvinimas. Vietinis kraujotakos perskirstymas prasideda procedūros metu ir dar ilgai lieka po procedūros. Aukšto dažnio srovės suaktyvina kraujo cirkuliacinį ciklą, padidėja venulių sienelių tonusas, pagerėja kraujotaka ir limfotaka, vietinės kraujotakos stimuliavimas, audinių perfuzijos stiprinimas, patinimų rezorbcija, kraujo ir limfos suaktyvinimas skatina šlakų ir įrimo produktų išsiskyrimą, deguonies pasisavinimą, stimuliuoja ląstelių energetinius procesus. Padidėja metabolizmo procesai visuose odos elementuose: plauko maišelyje, riebalinėse liaukose, nago guolyje ir pačiame nage.

Veikiant aukšto dažnio srovėms atliekamos odos jauninimo procedūros. Padidėja turgoras, elastingumas, lėčiau atsiranda raukšlės, stimuliuojamas plaukų augimas, normalizuojasi riebalinių liaukų veikla, turintiems riebiąją seborėją sausėja oda. Ozono išsiskyrimas procedūros metu turi bakteriostatinį poveikį. Ilgiau atliekant procedūras išlieka tik bakteriostatinis poveikis, o didinant galingumą ir poveikio laiką žūna mikrobinė flora, todėl procedūra plačiai taikoma esant žaizdoms ir įvairiems odos pažeidimams.

D’Arsonvalio aparatai generuoja aukšto dažnio srovę, tai yra kintama srovė su 150–200 kilohercų ir apytiksliu 30–40 kilovoltų voltažu. Tai srovė aukšto voltažo, bet mažo intensyvumo. Šios srovės taikomos organizmui per skirtingų paviršių elektrodus, kai aukšto dažnio srovė eina per vakuuminius, stiklinius elektrodus, ji skleidžia mėlyną šviesą, jei stikliniai elektrodai užpildyti neonu, jie spindės oranžine spalva.

Elektrodai būna vamzdelio formos, taškinai – karpų, papilomų prideginimui, išlenkti – kūnui, šukos – plaukams.

Efektas, naudojant aukšto dažnio sroves, visada priklauso nuo parinktos procedūros. Jos metu sukeliami šie fiziologiniai reiškiniai: Terminis nežymus temperatūros pakilimas padidina ląstelių metabolizmą, taip pat padidinamas deguonies pasisavinimas; Plečiasi kraujagyslės ir stimuliuoja kraujotaką; Raminamai ir tiesiogiai veikia nervų šakneles; Turi antibakterinį ir antiseptinį poveikį.

Post navigation

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *